Vragen bijstandsuitkeringen Hollands Kroon

Door Sylvia Buczynski op 4 februari 2021

Een vrouw uit de gemeente Wijdemeren met een bijstandsuitkering moet van de gemeente Wijdemeren ruim 7000 euro terugbetalen, omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. Dat meldt de website schuldinfo.nl. De gemeente heeft in de zaak gelijk gekregen van de rechtbank in Utrecht.
Volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk is dit een voorbeeld van “de overheid tegen de mensen”, in plaats van “de overheid voor de mensen”.

Om te weten hoe het in de gemeente Hollands Kroon gaat heeft Sylvia Buczynski hier schriftelijke vragen over gestel. Hieronder vindt u de reactie van de gemeente hierop.

Beste mevrouw  Buczynski,

Hierbij de beantwoording van LV 2101 inzake Controle bijstand.

Op 19 januari 2021 heeft u losse vragen gesteld (technisch van aard) over Controle bijstand. In deze brief beantwoorden wij de door u gestelde vragen. U vindt de antwoorden direct onder de vragen.

 Reactie

  1. Hanteert onze gemeente een bepaalde vrijstelling (geldbedrag of in natura)?

De gemeente Hollands Kroon heeft geen vrijstellingen vastgesteld in beleidsregels. Indien nodig kunnen wij op deze manier maatwerk toepassen. 

  1. Welke regels gelden in onze gemeente?

Wij hebben de hoofdregels van de participatiewet in ons beleid verwerkt. Wij hebben op het punt van vrijlatingen geen specifieke beleidsregels opgenomen. Op deze manier blijft er ruimte voor de menselijke maat.

Uitgangspunt is dat structurele inkomsten in geld of natura gezien worden als inkomsten. Bij incidentele inkomsten is het afhankelijk van de hoogte en de reden waarom de inwoner het ontvangt, of wij hier iets mee (moeten) doen.

Indien er incidenteel inkomen in geld of natura wordt verstrekt, dan tellen wij dit op bij het vermogen. Als vervolgens de vermogensgrens wordt overschreden, dan wordt onderzocht of het recht op uitkering voortgezet kan worden.

Als voorbeeld van maatwerk bij vrijlatingen kan gedacht worden aan incidentele  giften en cadeaus voor een verjaardag. Wij verplichten onze inwoners niet om dit op te geven voor de inlichtingenplicht. Dit onder andere omdat wij veronderstellen dat de inwoner ook een cadeau voor iemands verjaardag retour geeft. Daarnaast moet een inwoner zonder zorgen een verjaardagscadeau kunnen ontvangen. Alleen als het cadeau bijvoorbeeld buitenproportioneel is qua waarde/hoogte van het bedrag, verwachten wij dat hiervan wel een melding gemaakt wordt. Er wordt dan gekeken of in het betreffende geval het bij het vermogen moet worden gerekend.

  1. Op welke manier wordt gecontroleerd?

Er vindt maandelijks controle plaats op inkomen, vermogen, kostendelersnorm, voertuigen en detentie via het inlichtingenbureau. Deze controle wordt maandelijks uitgevoerd vanuit preventief oogpunt: op deze manier worden eventuele bijzonderheden tijdig geconstateerd waardoor hoge terugvorderingen voorkomen worden. Indien uit de controle blijkt dat er bijzonderheden zijn, bijvoorbeeld een dure auto op naam, dan vindt schriftelijke controle plaats door het opvragen van de bankafschriften.

Daarnaast geldt de inlichtingenplicht voor de inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen. Wij gaan ervan uit dat onze inwoners de inlichtingen verstrekken die nodig zijn om het recht op bijstand te kunnen vaststellen.

Soms blijkt dat inwoners een aanvulling krijgen van vrienden en/of familie voordat zij in de uitkering terecht komen. In een gesprek geven wij aan dat zij tijdens de uitkering geen aanvulling meer mogen krijgen om volledig aanspraak te maken op de bijstand. Voor deze mensen vindt er na een bepaalde periode een heronderzoek plaats om te onderzoeken of deze aanvulling inderdaad is stopgezet. Indien blijkt dat de aanvulling niet is gestopt, wordt dit verrekend met de uitkering.

  1. Worden in onze gemeente tegenprestaties (onbetaalde werkzaamheden) gevraagd?

In verordening en beleid is in 2015 vastgelegd dat het bij gemeente Hollands Kroon mogelijk is om de tegenprestatie op te leggen. In de praktijk bieden wij maatwerk. Dat betekent dat de begeleiding en aanpak afhankelijk is van de situatie van de inwoner. Vaak is een gedeeltelijke ontheffing met re-integratieplicht passend. Op deze manier kunnen de inwoners ‘groeien’ richting uitstroom, door bijvoorbeeld de inzet van een re-integratietraject, een werkervaringsplaats of vrijwilligerswerk. Door het groeielement en meer structurele karakter van deze instrumenten, wordt dit vaker verkozen boven de tegenprestatie. Dit is tevens vastgelegd in de Beleidsregel tegenprestatie Participatiewet, Ioaw en Ioaz Hollands Kroon 2015, paragraaf 3.1: ‘De re-integratie-activiteiten en werk gaan vóór op de tegenprestatie. Van een belanghebbende die actief is met een re-integratie-activiteit of die naar vermogen werkt wordt geen tegenprestatie verlangd’.

  1. Zijn in onze gemeente dergelijke gevallen bekend (en zo ja, hoeveel per jaar)?

De afgelopen drie jaar is er één inwoner bekend waarbij wij daadwerkelijk de uitkering hebben teruggevorderd nadat uit onderzoek is gebleken dat die persoon structureel inkomsten ontving die niet waren opgegeven. Dit betrof geldelijke ondersteuning van familie. Het ging in dit geval om structurele geldbedragen die niet in verhouding stonden tot het leefniveau van de bijstand.

Met vriendelijke groet,
Grada van Deutekom
Bestuursadviseur

 

Sylvia Buczynski

Sylvia Buczynski

Woordvoerder voor de portefeuilles: Algemene zaken Burger en bestuur Fysieke leefomgeving Kunst en Cultuur Oudheidkunde Musea Incluzio Tevens zit Sylvia in: Het presidium De RNN Werkgeverscommissie griffi Op de middelbare school kwam ik er al achter dat de sociaaldemocratische beginselen mij het meest aanspraken en vanaf het moment dat ik mocht stemmen koos ik dan

Meer over Sylvia Buczynski