Lilian Peters treedt af.

Door Sylvia Buczynski op 26 mei 2024

Vraagtekens en emoties

@GroenLinks Hollands Kroon

Op woensdag 22 mei kwamen fractievoorzitters en wethouders van de coalitiepartijen bij elkaar om de raadsvergadering van 23 mei te bespreken. We werden onaangenaam verrast door het bericht dat er een artikel in de pers zou verschijnen waaruit je op kunt maken dat wethouder Lilian Peters (GroenLinks) zich niet zou houden aan een in september aangenomen motie. De gemeenteraad van Hollands Kroon spreekt zich daarin uit tegen de aanleg van zonnepanelen in het IJsselmeer.

De Provincie, het Rijk en de gemeente Medemblik gaan door met de verkenning voor dit plan. In een voorbereidend memo van een ambtenaar van de Provincie wordt weergegeven welke informatie is opgehaald bij een ambtenaar van Hollands Kroon. Daarin staat dat de wethouder op zoek is naar mogelijkheden om uitvoering van ‘Wieringerhoek’ toch van de grond te krijgen door een ‘slimme’ interpretatie van de motie.

Lilian Peters zegt zich niet te herkennen in deze weergave, maar dat ze juist steeds heeft uitgedragen dat Hollands Kroon tegen deze ontwikkeling is. Niemand weet hoe en door wie de bewuste zinsnede in deze memo terechtgekomen is. Het roept een hoop vraagtekens en emoties op.

Waar of niet waar, de schade is op het moment dat zoiets met een vette, suggestieve kop gepubliceerd wordt, al geschied. Pogingen om dingen te weerleggen worden meestal uitgelegd als ‘het onder de pet willen houden’. Dat hebben alle perikelen rond de datacenters en het rapport Berenschot wel duidelijk gemaakt. De wethouder heeft, voorafgaand aan de raadsvergadering, haar taken per direct neergelegd. We respecteren haar besluit en spreken onze waardering uit voor het werk dat ze verzet heeft. We betreuren het enorm dat GroenLinks door de gang van zaken besloten heeft om uit de coalitie te stappen. Alles moet nog even bezinken.

Sylvia Buczynski,
fractievoorzitter PvdA

Sylvia Buczynski

Sylvia Buczynski

Woordvoerder voor de portefeuilles: Algemene zaken Burger en bestuur Fysieke leefomgeving Kunst en Cultuur Oudheidkunde Musea Incluzio Tevens zit Sylvia in: Het presidium De RNN Werkgeverscommissie griffi Op de middelbare school kwam ik er al achter dat de sociaaldemocratische beginselen mij het meest aanspraken en vanaf het moment dat ik mocht stemmen koos ik dan

Meer over Sylvia Buczynski