Kadernota Veiligheid 2024-2026 vastgesteld
De Kadernota Veiligheid gaat vooral over sociale veiligheid. Daar hangt ons welzijn nauw mee samen. Inwoners van onze dorpen voelen zich veiliger dan het landelijk gemiddelde. Dat is mooi, het zegt iets over de sociale samenhang. En toch kan het beter. Door bewustwording kan veel ellende voorkomen worden. Daarvoor bevat deze kadernota voldoende ambities en handvatten.
Een gerichte aanpak van ondermijning, arbeidsuitbuiting en witwaspraktijken is gebaat bij beter signaleren, herkennen en melden van misstanden. Dat geldt voor medewerkers van de gemeente, voor ondernemers en inwoners.
Hoe eerder je erbij bent – door te signaleren, te herkennen en te melden – hoe beter je problemen als woonoverlast, gedrag van verwarde personen of kwetsbare jongeren kunt aanpakken. Daarvoor is goed overleg nodig tussen allerlei organisaties, ook regionaal. Hou het bij korte lijnen. Wat ons betreft niet te veel óver mensen, maar vooral mét mensen praten en gericht handelen. Gelukkig lezen we in de kadernota: niet alleen plannen schrijven, maar ook de mouwen opstropen en aan de slag. Dat klinkt goed.
Digitalisering is gemakkelijk en praktisch, maar het maakt dat we erg afhankelijk zijn geworden van digitaal verkeer. Dat vraagt om veilige systemen en informatie, om een weerbare gemeente en weerbare inwoners. Ook bij het bestrijden van cybercrime zijn het signaleren, herkennen en melden cruciaal.
Goed geïnformeerde inwoners en hechte sociale netwerken kunnen heel veel bijdragen aan een veilige leefomgeving. Dan zijn mensen in staat en ook bereid om te signaleren, te herkennen en te melden. Daarin moeten we investeren.
Het gevoel van veiligheid hangt voor een groot deel ook af van de zichtbaarheid van de gemeente, van communicatie, maar in veel gevallen vooral van handhaving.
De kadernota Veiligheid is unaniem aangenomen.
Sylvia Buczynski, fractievoorzitter