Op donderdag 7 november werd de gemeentelijke begroting voor 2020 in de gemeenteraad behandeld. Omdat ik woordvoerder financiën ben heb ik de gemeenteraad in deze gemeenteraadsvergadering vertelt wat de mening van de PvdA is over de begroting. Hieronder kunt u lezen wat ik gezegd heb.
Begroting 2020
Op 7 november werd de Begroting 2020 van de gemeente Hollands Kroon behandeld in de gemeenteraad.
We mogen trots zijn op een sluitende begroting; dat we ondanks de enorme stijging van de kosten in de zorg nog wat overhouden.
Voor de Partij van de Arbeid staat het welzijn van onze inwoners centraal: dat zijn de duizenden hardwerkende, brave burgers die gewoon prettig willen leven in hun dorp of buurt.
Onze samenleving is als een ingewikkeld weefsel met verschillende structuren en patronen. Het een hangt samen met het ander.
Als je zorgt dat het fundament goed is, kan je problemen in een later stadium beter aan. Dat geldt voor de financiën, maar ook voor het beleid.
Of het nu gaat om bedrijvigheid – denk aan vlotte en correcte procedures – of om de zorg, waarbij je door vroege signalering kunt voorkomen dat later een grotere zorgvraag ontstaat. Maar het gaat ook op voor onze leefomgeving, de veiligheid, de dienstverlening; voor duurzaamheid en biodiversiteit.
Het gaat goed met de economie en er gaat altijd heel veel aandacht uit naar ‘de grote spelers’. We vinden dat het college veel meer in moet zetten op een groene en duurzame inpassing van de reusachtige blokkendozen die ons landschap aantasten.
We zijn blij dat er een loket komt voor startende ondernemers.
Het lijkt aantrekkelijk om een aantal havens te verzelfstandigen, wat de Partij van de Arbeid betreft zijn we daar terughoudend mee. Soms is het beter om zeggenschap te behouden, ook al kost dat iets meer.
We moesten even knipperen met de ogen toen we zagen dat er een bedrag van maar liefst 100.000 euro staat voor het ‘Openingsfeest Waddenpoort Den Oever’. Voor promotie zien we meer in het investeren in een app voor toeristen.
Versoepeling voor het realiseren van Bed & Breakfasts, meer kleinschalige overnachtingsmogelijkheden is positief. We willen de kanttekening plaatsen dat daarmee ook meer ingezet zal moeten worden op handhaving, om niet in dezelfde situatie te belanden als met de recreatiewoningen.
In de begroting wordt heel veel gebruik gemaakt van het woord ‘communicatie’. Digitalisering is prima, maar er blijft een groep inwoners die daar niet mee uit de voeten kan.
Verbetering van de website zit ‘m niet alleen in kostbare robotisering (Chat bot en Avatar), maar vooral in een logische opbouw, toegankelijk taalgebruik en relevante informatie. Juist het persoonlijke contact met inwoners kweekt veel goodwill; dat kan nooit helemaal vervangen worden door een nep-mens in een virtuele wereld.
We zullen slim in moeten zetten op vervoer en koppelingen. De inrichting van Mobipunten om de bereikbaarheid te vergroten vinden we een goed idee.
Het is ons echter een doorn in het oog dat – waar wij ons gebied juist beter bereikbaar willen maken – NS van plan is om de frequentie van treinen in de spits te verminderen.
De Regionale Energie Strategie wordt nog een hele kluif en gelukkig doen we in Hollands Kroon al heel wat op het gebied van duurzame opwek.
Wat het steunen van particuliere initiatieven voor energie coöperaties betreft, verwachten we dat het na het afschieten van de Poldermolen ditmaal niet bij mooie woorden blijft.
Onze gemeente had ook allang het voortouw kunnen nemen om de eigen gebouwen te verduurzamen.
Dat er geen plek gevonden kan worden voor het planten van bomen doet niet alleen bij ons, maar bij menig inwoner de wenkbrauwen fronsen.
We zijn erg benieuwd naar het woningmarktonderzoek. De PvdA vindt dat veel actiever beleid gevoerd zou moeten worden voor de realisatie van betaalbare koop- en huurwoningen, zeker daar waar de gemeente eigen grond heeft. Daarbij mogen de wensen van de inwoners niet vergeten worden.
De kwaliteit van het groenbeheer laat nog steeds te wensen over. Dat voelt voor inwoners als verwaarlozing. Als het goed is weet men inmiddels wel waar beter en gerichter op ingezet kan worden.
De zorg hebben we grotendeels uit handen gegeven aan Incluzio en we weten niet wat deze onderneming nou precies levert voor het geld dat in rekening wordt gebracht. De informatievoorziening is vaag. En dat terwijl we er wel steeds extra geld in moeten pompen.
We verlangen zelfredzaamheid van onze inwoners en daarvoor wordt de basis al bij de jongste kinderen gelegd. Investeren in leesvaardigheid, maar ook in de vroege en voorschoolse educatie, het voorkomen en terugdringen van laaggeletterdheid is een investering in de toekomst. We kunnen er van harte mee instemmen dat daar extra geld voor wordt uitgetrokken. En dat zou ook moeten gelden voor de ondersteuning van mantelzorgers, zij voorkomen een grotere zorgvraag.
Het budget voor schulddienstverlening wil het college naar beneden bijstellen; wat ons betreft wordt er ingezet op nog betere monitoring en preventie. Met name het terugbetalen van toeslagen is voor veel mensen een drama.
Kwetsbare mensen waarvan we weten dat ze nooit goed mee zullen komen op de arbeidsmarkt horen we te steunen en niet te belasten met onmogelijke ‘verbeterpunten’. Verbeteren mag niet uitdraaien op verpieteren.
Tenslotte: Eindelijk aandacht voor gemeentelijk erfgoed, dat is al veel te lang uitgesteld.
De Partij van de Arbeid is verheugd dat er een cultuurnotitie is, maar plaatst vraagtekens bij de kosten voor website en de vergoeding van de leden van het cultuurplatform.
Sylvia Buczynski