Gelijke behandeling – ook digitaal

Door Sylvia Buczynski op 20 juni 2021

De fractie van de PvdA heeft het college een aantal vragen gesteld over gelijke behandeling bij het inzien van bepaalde gegevens in de gemeentelijke administratie.

Gegevens van inwoners worden digitaal vastgelegd en bewaard. De gemeente Hollands Kroon wil geen onderscheid maken in de manier hoe inwoners door de gemeente behandeld worden.

De gemeente hoort voor alle inwoners die gebruik willen maken van bepaalde diensten even toegankelijk en transparant te zijn; gelijke behandeling is bij wet vastgelegd.

Daarom zijn wij verbaasd over het volgende: Wanneer je bij Hollands Kroon de gegevens – taxatie – over de WOZ-waarde van je woning in wilt zien, moet je inloggen met DigiD. Een vrouw krijgt de melding ‘gegevens niet beschikbaar’. Haar echtgenoot kan de gegevens wel inzien. Voor koopacte en financiële verplichtingen, zoals een gezamenlijke bankrekening, zijn beide gelijk. Een inwoonster van Hollands Kroon wees ons hierop. Zelf meteen de proef op de som genomen en jawel: ook voor mij zijn de ‘gegevens niet beschikbaar’. Dat voelt niet goed; alsof we teruggaan naar de tijd dat vrouwen als ‘handelingsonbekwaam’ werden weggezet. Dat is meer dan 60 jaar geleden!

Nu steeds meer digitaal opgeslagen wordt, is het zaak om goed in de gaten te houden of onze gegevens op een correcte manier worden opgeslagen en in te zien zijn. Met de toeslagenaffaire nog vers in het geheugen moeten we ervoor waken dat ‘het systeem’ een eigen leven gaat leiden en automatisch bepaalde keuzes maakt. De invoer van gegevens is mensenwerk. Van de gemeente verwachten we de grootst mogelijke zorgvuldigheid en daarom hebben we de volgende vragen gesteld en het college van B&W heeft deze beantwoord: 

Sylvia Buczynski,
Fractievoorzitter

Op 7 mei 2021 heeft u politieke vragen (nummer PV-2124) gesteld over Gelijke behandeling WOZ. In deze brief beantwoorden wij de door u gestelde vragen. U vindt de antwoorden direct onder de vragen.

Reactie

1.  Bent u ervan op de hoogte dat slechts een van de partners de WOZ-gegevens in kan zien?

Ja hiervan zijn wij op de hoogte. In de Wet Waardering onroerende zaken artikel 24 lid 4 staat het volgende: ‘Voor de toepassing van het derde lid, onderdeel a, kan, indien er met betrekking tot eenzelfde onroerende zaak meer dan één genot hebbende krachtens eigendom, bezit of beperkt recht kan worden aangewezen, bekendmaking plaatsvinden aan één van hen.’
Dat betekent dat de aanslag/beschikking slechts aan één van de belanghebbenden kan worden opgelegd. Voor het aanwijzen van degene die de aanslag/beschikking ontvangt zijn beleidsregels opgesteld.

 2.  Bent u met ons eens dat het vreemd is dat bij het inzien van de gegevens de vrouw/partner buitengesloten is terwijl partners (geregistreerd of gehuwd) gelijk behandeld moeten worden?

Wij zijn het met u eens dat dit vreemd is. Dit heeft te maken met de vastgestelde wetgeving die bepaalt dat bekendmaking plaats vindt aan één van de belanghebbenden. Zie het antwoord bij de eerste vraag. Daar heeft de gemeente geen keus in.

 3.  Heeft dit te maken met een onvolkomenheid in het digitale systeem? En zo nee zie vraag 4

De wetgeving bepaalt dat de beschikking/aanslag aan één belanghebbende wordt bekend gemaakt. Hierop is het systeem ook ingericht.

 4.  Wat is de reden dat de gemeente verschil maakt?

Zie het antwoord bij vraag 3. De vastgestelde wetgeving wordt door ons gevolgd.

 5.  Zijn er meer diensten en/of gegevens slechts voor een van de partners toegankelijk?

Op het gebied van de gemeentelijke belastingen gaat het om het raadplegen van de aanslagen gemeentelijke belastingen/beschikking en de taxatieverslagen. In het sociaal domein geldt dat partners meestal geen inzage hebben in de dossiers van betrokkenen tenzij er toestemming is gegeven door de betrokkene. Denk aan de Wmo, Jeugdwet, Schulddienstverlening of Participatiewet.

6.  Bent u met ons eens dat deze ongelijkheid zo snel mogelijk ongedaan gemaakt moet worden?

Op basis van de landelijke wetgeving is dit niet mogelijk. Op verzoek van de medebelanghebbende (degene die geen aanslag/beschikking heeft ontvangen) kan de beschikking/aanslag en het taxatieverslag worden toegezonden.

 7.  Hoe gaat u dit aanpakken en binnen welke termijn denkt u deze ongelijkheid op te heffen?
Dit kan niet worden opgeheven. Zie antwoord vraag 6.

Wel is mogelijk iemand anders te machtigen voor het gebruik van DigiD. Dit kan voor een specifiek onderdeel of bepaalde periode. Daar staat de gemeente echter buiten. Ook is er een mogelijkheid om als medebelanghebbende een beschikking op verzoek en/of taxatieverslag aan te vragen.

Met vriendelijke groet,

Burgemeester van Dam
Secretaris Eppinga

 

Sylvia Buczynski

Sylvia Buczynski

Woordvoerder voor de portefeuilles: Algemene zaken Burger en bestuur Fysieke leefomgeving Kunst en Cultuur Oudheidkunde Musea Incluzio Tevens zit Sylvia in: Het presidium De RNN Werkgeverscommissie griffi Op de middelbare school kwam ik er al achter dat de sociaaldemocratische beginselen mij het meest aanspraken en vanaf het moment dat ik mocht stemmen koos ik dan

Meer over Sylvia Buczynski