Contracten arbeidsmigranten

Door Paul Medema op 21 juni 2022

Wurgcontracten Polen en Oekraïners zijn Nederland onwaardig,

Ik heeft samen met Lars Ruiter van OHK vragen gesteld over het mogelijk gebruik van wurgcontracten in Hollands Kroon.

 

 Geachte leden van het college,

 Op donderdag 2 juni publiceerde de NOS het artikel Wurgcontracten Polen en Oekraïners zijn Nederland onwaardig, zegt minister. In het artikel wordt uitgelegd dat sommige arbeidsmigranten in het Westland op beestachtige wijze worden behandeld. Zo wordt er gedreigd met deportaties, worden vrouwen uitgebuit en nemen de uitzendbureaus onevenredige bedragen in rekening voor onderdak en vervoer. Hoewel wij geen aanwijzingen hebben dat dit in Hollands Kroon ook gebeurt, baart de situatie in het Westland ons toch grote zorgen. Om die reden willen wij het college toch enkele vragen stellen. Deze luiden als volgt:

  1. Heeft het college in de afgelopen paar jaar signalen ontvangen over zorgelijke situaties waar het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten?
  2. Heeft het college in de afgelopen paar jaar signalen ontvangen over zorgelijke situaties waar het gaat om uitbuiting van arbeidsmigranten?
  3. Als het college signalen ontvangt over zulke zorgelijke situaties, wat doet het college met deze signalen?
  4. Is het college regelmatig in gesprek met bedrijven die huisvesting aanbieden (zowel kleinschalig als grootschalig) aan arbeidsmigranten?
  5. Is er een meldpunt waar misstanden gemeld kunnen worden in Hollands Kroon of in de regio?
  6. Zo ja, is dit meldpunt ook toegankelijk voor mensen die geen Nederlands of Engels spraken maar een andere taal zoals bijvoorbeeld Pools, Roemeens, Bulgaars of Oekraïens?
  7. Zo nee, is het college bereid zo’n meldpunt te creëren, bijvoorbeeld in overleg met buurgemeenten, werkgevers of andere organisaties?
  8. Wil het college nog meer kwijt over het welzijn van arbeidsmigranten, zonder dat wij daar in onze vragen expliciet naar hebben gevraagd?

Wij zijn de beantwoording op de vragen met graag tegemoet.

 Met vriendelijke groet,

Lars Ruiter, OHK
Paul Medema, PvdA

Paul Medema

Paul Medema

Het mag niet uitmaken in welk bed je bent geboren voor welke kansen je krijgt. Met die boodschap ben ik opgegroeid en past zo bij de Partij van de Arbeid. Een partij die de verheffing hoog in het vaandel heeft staan. Dat begint met bestaanszekerheid en gelijke kansen voor iedereen. Door goed onderwijs is het

Meer over Paul Medema