Elbert Volkers heeft in de gemeenteraadsvergadering van 31 oktober 2019 het standpunt van de PvdA naar voren gebracht over de overdracht van de binnenzwembaden. De PvdA staat op het standpunt dat deze overdracht een goede zaak is. De motivatie vindt u hieronder.
In Nederland was de gemeente vaak eigenaar van het zwembad. Vanaf 2006 werd 63% van de zwembaden niet door een gemeente geëxploiteerd. Van de 1537 overdekte zwembaden, zijn steeds meer partijen in stichtingsvormen de exploitatie op zich gaan nemen. De gemeente voorziet de exploitant wel van een jaarlijkse subsidiebijdrage in het onderhoud. Sinds de kerntakendiscussie is het geen kerntaak meer van onze gemeente om zwembaden te exploiteren. Subsidieverstrekking is dat wel. En dat doen we. Hebben we als gemeente geen enkele verantwoordelijkheid meer?
De omgevingswet die in 2021 van kracht wordt zegt er wel wat over en dat gaat dan met name over de implementatie van de EG-zwemwaterrichtlijn. De houder van een zwembad krijgt een wettelijke zorgplicht, om ervoor te zorgen dat zijn badinrichting hygiënisch en veilig is voor bezoekers. De houder moet een risicoanalyse maken, een beheersplan opstellen en uitvoeren waarin maatregelen zijn opgenomen om de risico’s het hoofd te bieden. Dat betekent dat er een groot beroep gedaan wordt op de kennis en kunde van de houder van een zwembad. Een enorme verantwoordelijkheid.
De Provincie is verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van de wet- en regelgeving maar in ons geval zal ‘De Omgevingsdienst’ de controleur zijn. Hollands Kroon kan zijn verantwoordelijkheid niet over de schutting gooien. We zijn de initiatiefnemer van het accommodatiebesluit en zullen een vraagbaak kunnen en moeten blijven voor de HOZE-groep.
De overdracht van gemeente naar de HOZE-groep betekent nogal wat. Buiten de net benoemde verantwoordelijkheden hebben we het ook over de ouderdom van de zwembaden. De baden in Hollands Kroon zijn gemiddeld 40 jaar oud. We moeten helaas vaststellen dat er vanaf 2012 maar mondjesmaat onderhoud is gepleegd. Dat rechtvaardigt ook het onderzoek van de KNZB en de financiële impuls voor het onderhoud.
Bij ons leven nog wel een aantal vragen:
- Wat is onze verantwoordelijkheid als subsidieverstrekker?
- Hebben we nog zeggenschap op het gebied van management, openstelling voor onze inwoners?
- Vinden we dat onze lokale zwemverenigingen hun sport moeten kunnen beoefenen, dat iedere inwoner moet kunnen gaan zwemmen?
- We hebben een zwembad altijd gezien als een basisbehoefte. Wie geeft ons de garantie dat er zwemlessen gegeven blijven worden in alle 4 de zwembaden?
- Afgelopen zomer was een zwembad in Hollands Kroon zomaar gesloten. De reden was onvoldoende personeel. Kun je als subsidiegever invloed hebben op het beleid van de nieuwe exploitant?
Dat het zwembadlandschap zal veranderen is zeker. Er komen nieuwe producten en diensten en de zwemaccommodaties zullen op een meer private manier geleid worden. Meer marktconforme tarieven. Met het op afstand zetten zal het contact met de gemeente veranderen. Met het accommodatiebeleid zijn al vele stappen gezet. Of dat altijd een verbetering is zal de toekomst leren.
De PvdA is voor het voorstel om de zwembaden per 1 januari 2020 over te dragen aan 4 lokale stichtingen met hun eigen begroting en de medewerkers in gemeentelijke dienst te laten en, tegen een door HOZE te betalen vergoeding, te detacheren. Ook gaan we akkoord met de financiële kaders van dit plan.
Waarom zijn we voorstander van dit raadsvoorstel: allereerst de enorme betrokkenheid van de initiatiefnemers. De kennis die er is bij een stichting die reeds 40 jaar een zwembad runt en dat deze kennis ook overdrachtelijk is ingezet en gebruikt wordt.
Ook de lokale entiteit is voor ons als PvdA belangrijk. De initiatiefnemers zijn aanspreekbare en respectvolle inwoners. We hebben gezien dat eerder genomen initiatieven op het gebied van sport tot een prachtig resultaat hebben geleid.
Klik hier voor de agenda van de gemeenteraad van 31 oktober 2019.