Vragen over vertraging Waterschapsbelasting

Door Fractie op 23 september 2022

.

 

Onze fractie heeft schriftelijke vragen gesteld

De vragen gaan over de vertraging die is optreden bij de waterschapsbelasting. Hieronder zie je deze vragen en tevens de antwoorden van het college.

 

 

 

Vragen

Geachte leden van het college,

Momenteel is er vertraging ontstaan bij de aanslag waterschapsbelasting voor een deel van onze inwoners, omdat Hollands Kroon de gegevens niet tijdig heeft aangeleverd. Het gevolg kan zijn dat twee aanslagen kort na elkaar zullen volgen. Dit kan, gezien de stijgende kosten van energie en levensonderhoud, de mensen die weinig (spaar)geld hebben in de problemen brengen.

Daarom hebben we de volgende vragen:

  1. Klopt het dat Hollands Kroon de gegevens niet op tijd heeft aangeleverd?
  2. Zo ja, wat is daarvan de oorzaak?
  3. Wanneer denkt u dit op orde te hebben?
  4. Zijn de inwoners van Hollands Kroon gewaarschuwd dat de aanslag later komt, zodat ze er rekening mee kunnen houden?
  5. Ontvangen de inwoners van Hollands Kroon een herinnering met meer informatie?

Met vriendelijke groet,
Sylvia Buczynski
Partij van de Arbeid

Antwoord:

  1. Ja, dat klopt
  2. Het probleem wordt niet veroorzaakt doordat de gemeente Hollands Kroon de gegevens niet heeft aangeleverd. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is overgegaan op een nieuw ICT-systeem. De WOZ-gegevens worden opgehaald uit de Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ). Het eigen systeem en de LV WOZ bleken niet goed op elkaar aan te sluiten. Niet alle data kwamen even makkelijk door en niet alle data waren up-to-date. Dat betekende veel handwerk en controles. Inmiddels zijn de kinderziektes zo goed als opgelost. Deze informatie heeft het waterschap op hun eigen website gepubliceerd. Zie Verlate aanslag waterschapsbelasting | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (hhnk.nl) en Aanslag 2022 komt later | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (hhnk.nl)
  3. HHNK verwacht eind september de aanslagen voor Hollands Kroon te versturen.
  4. Voor zover wij na kunnen gaan alleen door bovenstaande melding op hun eigen website. Wel heeft hier over een artikel gestaan in het Noord Hollands Dagblad.
Fractie

Fractie

De fractie van de PvdA bestaat uit de leden: Sylvia Buczynski Fractievoorzitter Paul Medema De fractie van de PvdA zal op een zo constructief mogelijke wijzeopstellen. Dat zullen we doen vanuit de kernwaarden van onze partij. De fractie zal daar waar mogelijk is samenwerken met andere partijen. Portefeuilleverdeling Sylvia (wordt vervangen door Paul bij afwezigheid)

Meer over Fractie