Hollands Kroon is toe aan verversing

Door Saskia Denneman op 20 februari 2021

Graag reageer ik op het stuk “Hollands Kroon is toe aan verversing” (Schager Courant, 6-2-2021).

Als jonge vrouw kan ik mij totaal niet vinden in de uitspraken gedaan in het artikel. Er wordt onderschat hoeveel ambitieuze vrouwen er zijn. De vraag is meer, waarom kiezen deze niet voor een plek in de gemeenteraad? En, ben je per definitie niet ambitieus als je niet op die raadszetel zit? Diversiteit in de raad heeft niet per sé met ambitie van personen te maken, alsmede met de kansen bínnen en rondom de raad. De gemeente heeft veel meer middelen in handen om de gemeentepolitiek aantrekkelijk te maken voor een brede doelgroep dan alleen voorlichting op middelbare scholen.

 

 

Terug naar de ambitieuze vrouwen, we moeten namelijk van alles; een goede baan, een goed inkomen, want een eigen plek om te wonen huis moet er gekocht worden en als starter is dat niet makkelijk. Gemeente Hollands Kroon doet niet aan startersleningen een hypotheek krijg je dan weer net niet, omdat de huizenprijzen de pan uit stijgen. Daarnaast moet je nog een spaarpot meenemen. Als je een relatie hebt is dit al makkelijker, maar dat maakt weer afhankelijk. De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat nog steeds; alleen omdat vrouwen steeds hoger opgeleid zijn wordt deze kloof volgens het CBS wat kleiner.

Daarnaast wordt er ook nog verwacht dat we een gezin stichten en dat onderhouden, vergis u niet. Dit spreekt ook uit het stuk. In dit stuk wordt gesteld dat je door een gezin geen raadlidmaatschap aan kan gaan. Ik vraag mij dan gelijk af: waar zijn de mannen dan die voor de kinderen zorgen? Bewust kindvrij, ik word regelmatig gek aangekeken. Mijn man die een carrière opbouwt is prima, maar ik geen gezin? Nou dat is maar gek, wacht maar meisje, dat komt nog wel.

Zelf heb ik mij bij de vorige verkiezingen verkiesbaar gesteld, ik was toen pas afgestudeerd. Een moment in het leven waar je relatief makkelijk een raadlidmaatschap kan combineren met de rest van je leven net als Lars Ruijter en Daan Pruimboom dit doen (waarvoor hulde). Helaas, als je eenmaal een beetje lekker op weg bent in je leven, is een raadlidmaatschap er niet ‘even’ bij te doen. Of je nu man of vrouw bent. Want, ook de mannen in de tussenleeftijd zijn niet vertegenwoordigd in de raad van Hollands Kroon. Een raadlidmaatschap is namelijk lastig te combineren. Raadlidmaatschap kost, wil je het naar behoren doen, behoorlijk wat tijd. Doordat grote onderwerpen zoals jeugdzorg bij de gemeente gestald worden, gaat het niet meer over de lantaarnpaal op de hoek van de straat. Het gaat over onderwerpen die grote impact hebben op mensen in de gemeente. Het vergt zorgvuldigheid en toewijding. Hoewel ik mij zeer verbonden voel met de gemeentepolitiek, kan ik dit onmogelijk combineren met mijn fulltime baan. Minder werken is geen optie en mijn baan opzeggen, en daarbij een val maken in inkomen plus een onzekere toekomst, is ook geen optie. Daarom kies ik voor een rol op de achtergrond als fractieondersteuner.

Een goede raad aan de raad; het begint op de middelbare school, maar eindigt bij nieuwe voorwaarden. Vermijd het denken over vrouwen als minder ambitieus, maar vraag jezelf af wat je kan doen om meer toegankelijk te worden. Ik ervaar bijvoorbeeld in de Partij van de Arbeid een open houding, waar iedereen welkom is en bijdraagt wat zij kan doen. Voor andere partijen kan ik natuurlijk niet spreken, maar dat is wel waar het begint. Daarnaast zou er raadsbreed een andere insteek kunnen zijn. Bijvoorbeeld, maak je sterk voor een goede vergoeding voor raadsleden. Zorg er daarnaast voor dat de werkdruk beter verdeeld kan worden. Steunfractieleden is een stap in de goede richting, zo kan men laagdrempelig en op de achtergrond meewerken in de politiek. Meer digitaal, zoals nu noodgedwongen door corona, is ook al een stap in de goede richting. Geef de ruimte om mee te denken, niet alleen op een traditionele raadszetel. Vrouwen kunnen namelijk meepraten over veel meer onderwerpen dan alleen menstruatiearmoede (overigens, waarmee ik dit onderwerp niet wil afdoen als onbelangrijk).

Tot slot zou ik zeker willen aanraden om eens naar de podcast Damn, Honey (https://www.damnhoney.nl/podcast/) te luisteren. Dan komt u er vanzelf achter of er nog ambitieuze vrouwtjes te vinden zijn.

Saskia Denneman

Saskia Denneman

Mijn naam is Saskia Denneman, geboren en getogen in de Wieringermeer. Ik heb politiek altijd interessant gevonden. Tijdens mijn studie Algemene Sociale Wetenschappen heb ik veel geleerd over menselijk gedrag en ook overheidsbeleid. Toen ben ik ook lid geworden van de Partij van de Arbeid. Zeker in de huidige tijden is het voor mij belangrijk

Meer over Saskia Denneman