brief 12-2020-003 Aantasting van het landschap door de datacenters

20 december 2020

Brieven van verschillende inwoners, die vinden dat het open landschap aangetast wordt door datacenters en verontwaardigd zijn dat alle windenergie naar de datacenters gaat. Ze wijzen ons op reportages in verschillende media, en op een handtekeningenactie van een groep bezwaarmakers.

Antwoord: Er is de laatste tijd heel veel te doen over de datacenters (en molens). Langzamerhand worden feiten en veronderstellingen steeds meer door elkaar gehusseld.

We waren ten tijde van de economische crisis blij met de vestiging van Microsoft, een kans voor de economie. De PvdA heeft er van meet af aan en keer op keer op gehamerd dat er een goede architectuur en landschappelijke inpassing (en beplanting) toegepast zou worden. Het verhaal van Slabbers (spreker op een digitale miniconferentie van PvdA Statenfractie over ‘verdozing’) was mij dan ook uit het hart gegrepen!

Ons college heeft steeds volgehouden dat er geen eisen gesteld kunnen worden, omdat dat nu eenmaal niet is opgenomen in onze omgevingsvisie. Keer op keer wanneer ik te berde breng dat je dergelijke gebouwen ook aantrekkelijk en duurzaam kunt vormgeven wordt dit door de overgrote meerderheid van VVD, SHK en CDA weggehoond (“mevrouw Buczynski, smaken verschillen nu eenmaal…”). Gebruik van restwarmte, de gebouwen bekleden met zonnepanelen, erfbeplanting: wat elders wel kan, lijkt onmogelijk in Hollands Kroon. Allemaal dingen die het draagvlak hadden kunnen vergroten.

Er is geen verband tussen de windmolens (die plannen dateren al van ongeveer 2004 en het plan voor de lijnopstelling is na inspraak van de inwoners in 2010 – 2012 gepresenteerd). Het is allemaal niet plotseling uit de lucht komen vallen, maar het voelt slecht wanneer mensen de energie van hun zonnepanelen niet kwijt kunnen omdat de netcapaciteit dat niet toelaat – terwijl de datacenters zoveel energie slurpen.

Dat het ons niks oplevert is niet waar, want dat wij bijvoorbeeld de bibliotheken extra kunnen steunen en ondanks de toegenomen zorgkosten flink in de plus staan heeft wel degelijk met deze ontwikkelingen te maken (Windfonds, extra OZB-inkomsten, lage werkloosheid). Veel mensen vergeten ook dat datacenters nodig zijn, zeker nu we voornamelijk digitaal werken, vergaderen en communiceren.

Wat betreft de bezwaarmakers: bedenk ook dat een aantal handelt uit louter opportunisme; de pers smult ervan (lang niet alle berichtgeving klopt). Daarom ben ik vooralsnog terughoudend in mijn reacties en heel erg benieuwd wat we in de extra informatieve raadsvergadering te horen krijgen. Maar beslist zeer kritisch.

De windmolens zijn niet gekoppeld aan de datacenters. De lijnopstelling van de nieuwe molens is bedoeld om de oude, solitaire windmolens bij agrarische bedrijven te vervangen. Omdat de procedure en realisatie van de nieuwe molens zo lang geduurd heeft (meer dan 10 jaar) waren de oude molens alweer aan vervanging toe. Als deze zijn afgeschreven, moeten ze afgebroken worden. Helaas staan er nu dus meer dan de bedoeling is. Wat ons betreft is het genoeg; onze gemeente produceert voldoende groene stroom (bijdrage RES).