Zelfbewoningsplicht.

Door Fractie op 16 april 2021

De PvdA heeft samen met GroenLinks en de Christen Unie een zogenaamde motie vreemd in gediend.

Deze motie gaat over de zelfbewoningsplicht van nieuwbouwwoningen. Wat is zelfbewoningsplicht? Dat is als je een huis bouwt je er ook zelf in moet gaan wonen en de huis niet gebruikt voor speculatieve doeleinden. Door woningen op te kopen voor speculatiedoeleinden worden deze woning niet meer bereikbaar voor woningzoekenden, de prijzen worden opgedreven en net als de huren in de vrije sector. Dit vinden we als PvdA ongewenst. We hebben geprobeerd deze zelfbewoningsplicht te laten opnemen in de woonvisie maar dat is niet gelukt.

 

De raad kon wel achter het idee staan. Maar dacht dat het iets ingewikkelder zou zijn om dit in te voeren. Wethouder Theo Groot heeft toegezegd dit uit te zoeken. Hij heeft toegezegd dat hij in september hier op na een onderzoek terug zou komen Met deze positieve toezegging werd deze motie ingetrokken ook omdat de coalitie partijen en onder andere D66 en OHK tegen de motie zouden stemmen. Het doel van de motie was bereikt.

De tekst van de motie is:

De raad van de gemeente Hollands Kroon in vergadering bijeen op 15 april 2021

Constaterende dat:

  • De behoefte aan nieuwe woningen groot is
  • Er in Hollands Kroon maar mondjesmaat woningen gebouwd en opgeleverd worden
  • Nieuwbouwwoningen steeds vaker als beleggingsobject worden aangeschaft, ook door particulieren (gunstig omdat over nieuwe woningen geen overdrachtsbelasting geheven wordt)
  • Deze woningen voor vaak onevenredig hoge huren verhuurd worden
  • Deze woningen soms al snel met grote winst doorverkocht worden

Overwegende dat:

  • Het niet de bedoeling was om onze met moeite gerealiseerde nieuwbouwwoningen voor beleggers te bestemmen
  • Beleggers woningen kapen die bedoeld waren om onze inwoners een kans op de woningmarkt te bieden en onze kernen leefbaar te houden
  • De verhuur van deze nieuwbouwwoningen prijsopdrijvend werkt
  • Daardoor nog minder woningen bereikbaar worden voor de doelgroepen die we voor ogen hadden
  • Eigenaren ‘op afstand’ doorgaans geen binding hebben met de buurt en sociale omgeving van de woningen.

Verzoekt het college:

  1. Een zelfbewoningsplicht in te voeren voor toekomstige nieuwbouwprojecten en opgeleverde woningen in nieuwbouwprojecten groter dan 10 (zoals Elshof Zuid, ‘tVeld Noord, Spreeuwenhof Winkel, e.d.)
  2. De raad jaarlijks bij de jaarrekening verslag te doen van de ontwikkelingen in dit beleid van opgelegde zelfbewoning.

En gaat over tot de orde van de dag.

Ondertekend door: 

Sylvia Buczynski

Fractie

Fractie

De fractie van de PvdA bestaat uit de leden: Sylvia Buczynski Fractievoorzitter Paul Medema De fractie van de PvdA zal op een zo constructief mogelijke wijzeopstellen. Dat zullen we doen vanuit de kernwaarden van onze partij. De fractie zal daar waar mogelijk is samenwerken met andere partijen. Portefeuilleverdeling Sylvia (wordt vervangen door Paul bij afwezigheid)

Meer over Fractie