Schriftelijke vragen verlichting windmolens

Door Fractie op 17 maart 2020

De fractie van de PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over de verlichting ’s nachts van de windmolens in de Wieringermeer.

 

 

 

 

Geachte leden van het college,

In onze gemeente is een enorme hoeveelheid windmolens geplaatst. En of je nou voor of tegen windmolens bent: niemand heeft zich gerealiseerd dat de nieuwe molens voorzien zouden worden van een grote hoeveelheid (witte en) rode verlichting; meerdere sterke lampen per molen.
Als men dit geweten had, waren er waarschijnlijk meer bezwaren geweest tegen het windplan Wieringermeer en de vervanging (verhoging) van andere windmolens.

Het is een onaangename verrassing dat door deze verlichting in de avond en nacht een hinderlijke en zeer ontsierende vorm van horizonvervuiling is ontstaan. Niemand kon vermoeden dat onze prachtige, donkere nachten met zwarte diepten (met hier en daar een flonkerend lampje in de verte) zouden veranderen – ook op zeer grote afstand – in een uitzicht dat lijkt op een ‘kermis’, een

‘industrie’ of ‘vliegveld’, want dat is hoe onze inwoners het ervaren.

Over deze – in onze ogen – onnodige en buitenproportionele verlichting heeft de Partij van de Arbeid een aantal vragen:

  1. Wist het college dat de windmolens van zoveel verlichting zouden worden voorzien?
  2. Wat is het doel van deze verlichting (oudere molens hadden helemaal geen verlichting)?
  3. Is deze vorm van verlichting een wettelijke eis?
  4. Is deze vorm van verlichting bedacht door de ontwerpers en fabrikanten van molens, zonder rekening te houden met ons vlakke land?
  5. Als deze lampen bedoeld zijn voor de luchtvaart, kan dan niet volstaan worden met een lamp (die alleen naar boven kan stralen) bovenop de molen?
  6. Beseft het college dat het draagvlak voor het plaatsen van windmolens door deze lichtvervuiling sterk vermindert?
  7. Is het college bereid in gesprek te gaan om deze lichtvervuiling ongedaan te maken?
  8. Wil het college zich per direct inzetten voor het toepassen van andere of het weghalen van verlichting op de molens en het aanpassen van de ontwerpen?

Met vriendelijke groet, Sylvia Buczynski
Partij van de Arbeid

 

Fractie

Fractie

De fractie van de PvdA bestaat uit de leden: Sylvia Buczynski Fractievoorzitter Paul Medema De fractie van de PvdA zal op een zo constructief mogelijke wijzeopstellen. Dat zullen we doen vanuit de kernwaarden van onze partij. De fractie zal daar waar mogelijk is samenwerken met andere partijen. Portefeuilleverdeling Sylvia (wordt vervangen door Paul bij afwezigheid)

Meer over Fractie