Door op 27 februari 2014

Onderwijswethouder van Dijk: Ik heb geen dubbele agenda’s

Jan Steven van Dijk is door Noordkop Nieuws geïnterviewd. Klik op lees verder.

 

 

 

 

Dit artikel is geplaatst op 25 februari 2014 op Noordkop Nieuws

(door: Frank Ottens)

HOLLANDS KROON – “Jawel, ik heb er nog steeds lol in. Maar om voor leugenaar te worden uitgemaakt, is nooit leuk. Ze kunnen van alles over mij zeggen, maar dát niet. Ik geloof zelfs dat ik een apolitieke bestuurder ben, ik opereer altijd met open vizier, heb geen dubbele agenda’s. In mijn enthousiasme wil ik nog weleens iets roepen zonder daarbij over de gevolgen na te denken. Een strategisch politicus zou ik mezelf daarom niet willen noemen. Maar wel een bevlogen politicus. ” Aldus Jan Steven van Dijk (52), de veelbesproken wethouder van Hollands Kroon.

Hij komt uit de verpleging. Jeugdpsychiatrie, ouderen- en gehandicaptenzorg – jarenlang was het zijn werkterrein. “Maar”, zegt Van Dijk tijdens zijn interview op het gemeentehuis met rtvnoordkop, “eigenlijk wilde ik vroeger boer worden. Maar ja, in het milieu waarin ik opgroeide, was dat not done. Ik ben geboren in Haarlem en opgegroeid in Heemstede. Naar de Landbouwschool gaan – dat deed je niet. Dus werd het uiteindelijk de zorg. Nog voor ik mijn diploma behaalde, had ik een leidinggevende functie binnen een ouderenzorginstelling.”


Jan Steven van Dijk: “Wie gelooft er vandaag de dag überhaupt nog een politicus?”  (Foto: twitter.com)

In 1999 verhuisde Jan Steven van Dijk naar Kolhorn. En daar, in de vroegere gemeente Niedorp, begon ook zijn politieke carrière. Eerst als fractievoorzitter van de plaatselijke PvdA, later als wethouder. Van Dijk: “Min of meer bij toeval ben ik wethouder geworden. In Niedorp moest na de verkiezingen een coalitie gevormd worden tussen VVD en de PvdA. Het was het begin van de crisistijd, ze zochten een parttime wethouder. Aangezien ik al jaren mijn brood verdiende als interim-manager in de zorg, zeiden ze bij de PvdA: jij werkt  als interim-manager wel vaker in deeltijd, dan kun je hier ook wel parttime wethouder worden.”

Brede scholen
Zo gezegd, zo gedaan. Een bestuurder was geboren. Want anno 2014 is Van Dijk nog altijd actief als beleidsmaker. Maar wel in roerige tijden, want als wethouder van onder meer onderwijs en accommodatiebeleid heeft hij de hoofdpijndossiers op zijn bureau liggen. Of niet? Van Dijk: “Eh, ik kan niet ontkennen dat met name de te benoemen locaties van de nieuwe brede scholen in Slootdorp en Hippolytushoef  nogal wat emoties hebben losgemaakt.”

Om te beginnen met Slootdorp – waarom wil de wethouder niet, net als de rest van het dorp, een brede school op de locatie ‘Belboei’ nabij het voetbalterrein van de C.V. Wieringermeer? Van Dijk: “Dat is geen kwestie van niet willen. Ik vind deze locatie óók de beste plek, zonder meer. Maar we hebben in dit geval te maken met de regels van de Provincie Noord-Holland, die zeggen dat de Belboeilocatie buiten BBG valt, oftewel buiten bebouwing buitengebied.”

Balen
“Geloof me, ik ben hierover al tijden in gesprek met de Provincie, ik ga wat dat betreft door roeien en ruiten voor de mensen in Slootdorp, maar tot dusver zijn ze in het provinciehuis niet te vermurwen ten aanzien van deze regels. Dan sta ik dus ook met de rug tegen de muur. Ik baal daar net zo van als de inwoners van Slootdorp zelf.”

De toekomst zal dus nog moeten uitwijzen waar in Slootdorp een brede school komt. “Dat er ondertussen door mensen is geroepen dat ik een leugenaar ben, dat alles al is bekokstoofd, doet me pijn. Dat is vreselijk, want er is nog helemaal niks besloten, we werken nog altijd aan de meest ideale oplossing.”

Commotie
In Hippo zorgt de locatie voor de nieuw te bouwen brede school al voor evenveel commotie. Het plan van een zogenaamde stuurgroep (met vertegenwoordigers van de onderwijsorganisaties Surplus en Sarkon en Van Dijk zelve) om de school op het sportpark aan de Belt te laten verrijzen, stuit op veel weerstand vanuit de plaatselijke bevolking.

Van Dijk: “Misschien dat ik in dit hele verhaal ook wel een beetje naïef ben geweest. Ik heb tijdens de oplevering van een nieuwe vloer in de sporthal van Hippo – ik geloof dat dit begin 2013 was – geroepen dat ik hoopte dat op dit sportpark ooit de nieuwe brede school zou komen te staan. Let wel: daar kreeg ik destijds geen enkele negatieve reactie op. Dus dachten we: er is draagvlak voor dit plan.”

Haalbaarheid
Inmiddels onderzoekt Maarten Overtoom van GeO Architecten uit Schagen de haalbaarheid van dit op Amerikaanse leest geschoolde campusplan. Medio mei zal Overtoom zijn bevindingen presenteren. “Voor Hippo”, zegt Van Dijk, “geldt in feite hetzelfde als voor Slootdorp: er is niets besloten, er wordt alleen naar de mogelijkheden gekeken. Als daadwerkelijk blijkt dat dit plan om praktische, verkeersveilige of financiële redenen onhaalbare kaart is, gaat het ook gewoon niet door.”

Ondertussen heeft de wethouder ook op Wieringen van alles over zich heen gekregen. Bezorgde ouders, betrokken sportmensen en voormalige (hoofd)onderwijzers roeren zich – van enig draagvlak blijkt nochtans niets. Heeft de wethouder er na alle commotie en de daarbij horende emoties eigenlijk nog wel zin in?

Frustraties
Van Dijk: “Tja, it’s part of the job, hè. Ooit ben ik de politiek ingegaan met het idee: we gaan het allemaal anders doen. Maar ja, uiteindelijk loop ook ik – zoals in Slootdorp – tegen bepaalde Rijksregels aan, die je ontzettend frustreren. Dat probeer je dan ook zo goed mogelijk uit te leggen, maar het probleem is:  wie gelooft er vandaag de dag überhaupt nog een politicus?”

Baren in dat kader de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen hem geen zorgen? Van Dijk: “Een beetje wel, moet ik toegeven. Maar goed, hoe het ook afloopt, ik kan mezelf te allen tijde recht aankijken in de spiegel. Ik heb nooit gelogen, loze beloften gedaan of met dubbele agenda’s gewerkt. Mocht ik na de verkiezingen niet terugkeren als wethouder, dan zal ik mijn collega’s ontzettend missen. Want waar ik ook altijd werkte: ik had nooit echt iets speciaals met de organisaties an sich, maar wel altijd met mijn collega’s en de mensen voor wie we werkten. Zo zit ik in elkaar – ik ben een doener en een mensen-mens.”

 

bron: Noordkop Nieuws