Motie: Kinderen uit vluchtelingenkampen

Door Sylvia Buczynski op 28 mei 2020

© BreBuc / PvdA HK

De Partij van de Arbeid dient op de raadsvergadering van 28 mei twee moties in.

De eerste gaat over het opnemen van weeskinderen uit Griekse vluchtelingenkampen, die onder erbarmelijke omstandigheden moeten opgroeien en die extra kwetsbaar zijn door allerlei gevaren die op de loer liggen. De motie wordt mede ingediend door GroenLinks, Christen Unie en D66. In een groot aantal andere gemeenten, kortgeleden in Schagen, is zo’n motie al aangenomen.

Op 28 mei is deze motie door de gemeenteraad van Hollands Kroon aangenomen.

Motie vreemd aan de orde van de dag:
Kinderen uit vluchtelingenkampen

De raad van de gemeente Hollands Kroon in vergadering bijeen op 28 mei 2020
Constaterende dat:

  • Er in EU-verband in 2019 afspraken zijn gemaakt over het opnemen van vluchtelingen uit vluchtelingenkampen en dit tot op heden niet door Nederland wordt nagekomen.
  • Europese lidstaten, zoals Duitsland, Frankrijk, Portugal, Finland en Luxemburg plek bieden voor
    1600 kinderen.
  • Hulporganisaties, waaronder Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children opriepen tot
    het opnemen van 2500 alleenstaande vluchtelingenkinderen zonder ouders door Europese
    steden, waarvan 500 in Nederland.
  • De gemeenteraden van ruim 40 steden zoals Amsterdam en Haarlem al te kennen hebben gegeven deze opvang te willen aanbieden.
  • Een krachtig signaal nodig is richting de Nederlandse regering om alles in het werk te stellen om het urgente probleem van de alleenstaande kinderen in de vluchtelingenkampen mee te helpen oplossen.

Overwegende dat:

  • Voor minderjarigen zonder ouderlijke zorg, de opgroei-omstandigheden in de vluchtelingenkampen in Griekenland, op zeer gespannen voet staan met artikel 22 van het Internationaal verdrag van de rechten van het kind. In dit artikel staat onder andere dat deoverheid vluchtelingenkinderen bescherming moet bieden. Zowel als zij met hun ouders zijn, als wanneer zij alleen zijn. Het gaat daarbij niet alleen om basale bescherming zoals een dak boven het hoofd, eten en drinken en gezondheidszorg. Het gaat ook om bescherming bij het verkrijgen van een vergunning als dat nodig is. Daarnaast zijn vluchtelingenkinderen ook gewoon kinderen. En dat betekent dat zij – net als alle kinderen – aanspraak moeten kunnen maken op alle rechten uit het Kinderrechtenverdrag. Zij moeten daarom onderwijs kunnen volgen, buitenschoolse activiteiten kunnen ondernemen en vrij kunnen spelen. En zij hebben recht op continuïteit en stabiliteit.
  • Er voor deze kinderen in de Griekse vluchtelingenkampen geen kans op verbetering in zicht is.

Verzoekt het College:

  1. Een brief te sturen naar het Kabinet om aan te dringen op naleving van de afspraken over opvang van vluchtelingen die in 2019 in EU-verband zijn gesloten, onder andere door de opname van 500 alleenstaande en kwetsbare kinderen uit de vluchtelingenkampen in Griekenland.
  2. In diezelfde brief richting Kabinet aan te geven dat de gemeente Hollands Kroon bereid is een passend aantal kinderen te willen huisvesten.
  3. Opvang en huisvesting van deze kinderen in de gemeente Hollands Kroon te faciliteren.

En gaat over tot de orde van de dag.

Fractie Partij van de Arbeid
Sylvia Buczynski

Fractie GroenLinks
Lilian Peters

Fractie ChristenUnie
Johan Paul de Groot

Fractie D66
Liesbeth Vlietstra

Sylvia Buczynski

Sylvia Buczynski

Woordvoerder voor de portefeuilles: Algemene zaken Burger en bestuur Fysieke leefomgeving Kunst en Cultuur Oudheidkunde Musea Incluzio Tevens zit Sylvia in: Het presidium De RNN Werkgeverscommissie griffi Op de middelbare school kwam ik er al achter dat de sociaaldemocratische beginselen mij het meest aanspraken en vanaf het moment dat ik mocht stemmen koos ik dan

Meer over Sylvia Buczynski