Jeugdzorg plus in Noord Holland Noord

Door Fractie op 2 november 2020

Samen met Groen Links hebben we aan het college vragen gesteld over het vervolg van de jeugdzorg+ bij Horizon.

 

 

 

Inmiddels heeft wethouder van Gent namens het college van B&W gereageerd op de onderstaande vragen. Klik hier voor de reactie.

De Jeugdzorg+ wordt sinds 2 jaar voor 18 gemeente in Noord Holland uit gevoerd door Horizon. Door vele klachten zijn er bij ons en veel andere partijen vragen gerezen of Horizon wel de juiste partij om de jeugdzorg+ uit te voeren. De progressieve partijen in deze 18 gemeenten hebben de koppen digitaal bij elkaar gestoken helderheid te krijgen in deze affaire. Dit beraad heeft toet de volgende raadsvragen aan het college geleid.

Klik hier voor memo college JeugdzorgPlus.

Klik hier om het complete stuk met de vragen maar daarbij ook de afwegingen.

  1. Waarom is het college afgeweken van de eerdere afspraken?
  2. Zou Horizon niet gaan investeren wanneer de opdracht, conform de afspraken, met één jaar wordt verlengd?
  3. Waarom is besloten om de opdracht toch ineens voor twee jaar te verlengen? Kunt u ons het collegevoorstel en besluit toesturen?
  4. Kunt u ons deze driemaandelijkse rapportages tot en met heden alsnog doen toekomen?
  5. Kunnen wij inzage krijgen in het Plan van Aanpak dat Horizon hiervoor heeft ingediend, temeer daar dit subgunningscriterium 40% van de weging uitmaakte.
  6. Hoe is het mogelijk dat bij Horizon niet bekend was dat er in Noord-Holland geen ‘machtiging geslotenjeugdzorg’ wordt afgegeven voor deze zo belangrijke fase 2, die er mede toe heeft geleid dat Horizon de aanbesteding heeft gewonnen en die nu niet tot uitvoer kan komen?
  7. Op welke termijn wordt in Noord-Holland wel overgegaan tot het afgeven van een ‘machtiging gesloten jeugdzorg’?
  8. Hoever is Horizon met de tweede kleinschalige locatie en waar zal die gesitueerd worden?
  9. Kunt u ons deze risicoanalyse doen toekomen?
  10. Hoeveel kinderen in aantallen en percentages van het totaal in de JeugdzorgPlus geplaatste kinderen uit onze regio zijn er in 2017 en 2018 door Parlan naar een gesloten instelling buiten de regio geplaatst?
  11. Hoeveel kinderen in aantallen en percentages van het totaal aantal kinderen in de JeugdzorgPlus uit onze regio zijn er in 2019 tot en met heden door Horizon naar een gesloten instelling buiten de regio geplaatst?
  12. Wat is de duur in maanden per kind voor 2019 en 2020 tot en met heden dat deze kinderen buiten de regio zijn opgevangen?
  13. Wat zijn hiervan de totale kosten geweest voor onze regio voor 2019 en 2020 tot en met heden?
  14. Is er vanuit Horizon of vanuit de gemeenten iets geregeld voor ouders, zodat zij hun kind kunnen bezoeken zonder financiële of andere belemmeringen? Zo ja, welke regeling is hiervoor getroffen en zo nee, waarom niet als het zo belangrijk is dat het systeem van deze kinderen betrokken wordt en wat is uw mening hierover?
  15. Hoeveel van deze kinderen in aantallen zijn daarna alsnog in het Antonius ondergebracht?
  16. Hoeveel kinderen worden er per etmaal in het Antonius behandeld? Klopt het dat dit er 14-16 zijn in plaats van de door Horizon geschatte 30?
  17. Wat zijn hiervan de consequenties voor de behandeling/begeleiding van deze kinderen en gezinnen?
  18. Graag ontvangen wij een overzicht waar de kinderen van fase 1 vanaf de start van Horizon naartoe zijn uitgestroomd.
  19. Komen deze kinderen na fase 1 weer terug bij de gemeenten waar ze vandaan komen en wie pakt dan de begeleiding verder op? Doet Horizon dat en krijgen zij daarvoor betaald of komt dit ten laste van bijvoorbeeld de wijkteams of andere organisaties die deze begeleiding overnemen?
  20. Hoe zit dit met de bezoldiging van de bestuurders van Horizon? Blijven die als bestuurders van Horizon en hiermee gelieerde andere organisaties binnen de WNT-normen en waar in de jaarstukken van Horizon kunnen we dit vinden?
Fractie

Fractie

De fractie van de PvdA bestaat uit de leden: Sylvia Buczynski Fractievoorzitter Paul Medema De fractie van de PvdA zal op een zo constructief mogelijke wijzeopstellen. Dat zullen we doen vanuit de kernwaarden van onze partij. De fractie zal daar waar mogelijk is samenwerken met andere partijen. Portefeuilleverdeling Sylvia (wordt vervangen door Paul bij afwezigheid)

Meer over Fractie