22 september 2015

Investeren in jonge kinderen is investeren in de toekomst

door Keklik Yücel

Kinderen verdienen de beste start in het onderwijs, ongeacht hun afkomst of de buurt waar ze opgroeien. Kinderopvang geeft kinderen de basis voor die goede start, moderne kinderopvang kan het kind enorme kansen bieden.

 

De basis voor sociale vaardigheden, die in de 21e eeuw alleen maar belangrijker zijn geworden, wordt bij kinderen gelegd in de leeftijd van 0 tot 6 jaar.

Het stelt ouders daarnaast in staat om hun werk te combineren met de zorg voor hun gezin en heeft op die manier veel betekend voor de emancipatie van de vrouw. Wij zijn dan ook erg blij dat het kabinet niet alleen heeft bekendgemaakt dat de kinderopvangtoeslag wordt verhoogd, maar dat zij ook nog eens extra gaat investeren in de opvang van peuters.

Het kabinet maakt 60 miljoen euro vrij voor gemeenten om het mogelijk te maken dat alle peuters naar de opvang kunnen, ongeacht of de ouders werken. De PvdA is hier heel erg blij mee omdat op deze manier alle kinderen de kans op die goede start wordt gegeven. De kinderopvangtoeslag wordt vanaf 1 januari 2016 verhoogd voor alle ouders. Ouders ontvangen voor elk kind dat naar de opvang gaat dus meer kinderopvangtoeslag. Als de ene ouder bijvoorbeeld werkt als politieagent en de ander als verpleegster dan betalen ze vanaf volgend jaar per maand 100 euro minder aan kinderopvang. Dat scheelt. Verder kunnen straks alle peuters in Nederland enkele uren per week naar de kinderopvang.

Hiermee komt een langgekoesterde wens van de PvdA uit. Het onderscheid tussen werkende en niet-werkende ouders verdwijnt namelijk. Het kind komt met dit voorstel centraal te staan. Zo zorgen we ervoor dat elk kind, ongeacht de situatie thuis, de kans krijgt op een goede start in het onderwijs. Daarnaast werkt het kabinet mede op aandringen van de PvdA voortdurend aan het verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang. Zo is vorige week het wetsvoorstel om medewerkers in de kinderopvang continu te screenen door de Tweede Kamer aangenomen en wordt de kwaliteit van het toezicht verbeterd.

Minister Asscher maakt op deze manier grote stappen om de kinderopvang toegankelijker te maken, te streven naar de hoogste kwaliteit en ervoor te zorgen dat elk kind in ieder geval twee dagdelen kan profiteren van goede kinderopvang. Dat is goed voor de ontwikkeling van onze kinderen en goed voor ouders. Eerder kondigde hij al aan het vaderschapsverlof uit te breiden naar vijf dagen, ook dat is een goed begin. Allemaal maatregelen die maken dat ouders op een gezonde en productieve manier werk en de zorg voor hun kinderen kunnen combineren. Geen betere investeringen dan die in onze kinderen en daarmee in hun en onze toekomst.

Bron: Website landelijke PvdA