In de ban van het virus

Door Sylvia Buczynski op 29 maart 2020

© BreBuc / PvdA HK

Toen ik op vrijdag 6 maart met onze burgemeester op pad was, wisten we nog niet welke ingrijpende maatregelen ons i.v.m. het coronavirus te wachten stonden. Vanaf maandag 9 maart werden alle bijeenkomsten van de gemeenteraad geschrapt. Dat betekent dat er geen beeldvormende of informatieavonden zijn, geen inwonersspreekuur, geen presidium, geen auditcommissie en geen raadsvergadering.

Het verdient waardering hoe goed de gemeente ons op de hoogte houdt, hoe onze inwoners zich aanpassen aan de regels en hoeveel mooie initiatieven er ontstaan om elkaar te helpen.

 

Ook de Partij van de Arbeid heeft alle activiteiten geschrapt, zoals een symposium over de toekomst van de landbouw en een aantal cursussen. Voorlopig geen fractievergaderingen; overleg gaat via mail en telefoon.
Mijn agenda werd een stuk leger. Alle avonden en zaterdagen thuis! Het gewone werk gaat door, maar het is best raar dat er ineens zoveel tijd is om allerlei klusjes te doen die waren blijven liggen. De tuin knapt er aardig van op en er is meer rust om allerlei achtergrondinformatie te lezen – en een goed boek.
Gelukkig ligt niet alles stil; college en ambtenaren zijn ‘gewoon’ aan het werk. Onder deze omstandigheden blijkt het een groot voordeel dat men in onze gemeente gewend is om digitaal en thuis te werken.
De fractie heeft een aantal vragen ingediend. Regionaal hebben we met de progressieve partijen vraagtekens geplaatst bij de aanbestedingsprocedures van de jeugdzorg. Een motie over dit onderwerp ligt klaar, maar deze houden we nog even vast.

Er staan een aantal belangrijke onderwerpen op het programma, zoals de Regionale Energie Strategie, de jaarrekening en de kadernota.
Binnenkort zullen het presidium (en later de gemeenteraad) voor het eerst digitaal gaan vergaderen. Sommige onderwerpen vragen om een besluit, andere kunnen nog wel even wachten. Omdat wettelijk is vastgelegd dat je voor een stemming aanwezig moet zijn met een bepaald aantal raadsleden, weten we nog niet precies hoe we dat gaan doen. Momenteel buigt men zich over een praktische oplossing. Het wachten is op een noodwet van het kabinet.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!
Met vriendelijke groet,
Sylvia Buczynski,
Fractievoorzitter

Klik hier voor de gemeentelijke corona site.

Sylvia Buczynski

Sylvia Buczynski

Woordvoerder voor de portefeuilles: Algemene zaken Burger en bestuur Fysieke leefomgeving Kunst en Cultuur Oudheidkunde Musea Incluzio Tevens zit Sylvia in: Het presidium De RNN Werkgeverscommissie griffi Op de middelbare school kwam ik er al achter dat de sociaaldemocratische beginselen mij het meest aanspraken en vanaf het moment dat ik mocht stemmen koos ik dan

Meer over Sylvia Buczynski

Waar ben je naar op zoek?