Door Sylvia Buczynski op 14 april 2013

Goed water een hoofdzaak

PvdA Hollands Kroon vindt het recht op water belangrijk en roept je daarom op om het Europese burgerinitiatief te ondersteunen. Gaan we een fundamenteel mensenrecht ‘uit handen’ geven?

Teken daarom de petitie op  www.right2water.eu/nl

 

Het is zeer actueel want onlangs heeft de EU-Commissaris voor de interne markt voorgesteld dat overheden (gemeentes en provincies) hun watervoorziening moeten openstellen voor competitie/concurrentie. Dat betekent dat grote multinationals straks kunnen concurreren met de regionale en lokale waterbedrijven. Dan weet je wie er wint en de winnaar heeft een monopolie voor heel veel jaar, want er is altijd maar één waterbedrijf dat water in een voorzieningsgebied kan leveren. Mensen kunnen niet kiezen voor de ene of de andere leverancier zoals bij stroom (een voorziening waar water vaak mee wordt vergeleken, maar die vergelijking gaat mank).

Voor het bovengenoemde heeft Jerry van den Berge om aandacht gevraagd. Jerry is werkzaam bij de Europese vakbond in Brussel en vraagt online te tekenen. Dit Europees Burgerinitiatief wordt o.a. door Jerry gecoördineerd.

Meer informatie staat op www.right2water.eu/nl.

Jerry: ” Graag vraag ik je hulp voor het “Europees Burgerinitiatief” om het mensenrecht op water om te zetten in Europese wetgeving. Met tenminste 1 MILJOEN HANDTEKENINGEN uit 7 verschillende landen kunnen burgers in de EU (sinds april 2012) een onderwerp op de Europese Agenda zetten. Wij, de Europese vakbonden i.s.m. milieuorganisaties, armoedebestrijdingsorganisaties, organisaties voor volksgezondheid en vrouwenorganisaties hebben in 2012 besloten zo’n Europees Burgerinitiatief te starten voor het mensenrecht op water. We doen daarbij drie voorstellen:

1.       Dat de EU drinkwater en sanitaire voorzieningen voor iedereen garandeert;

2.       Dat de EU de watersector vrijwaart van marktwerking;

3.       Dat de EU meer doet om wereldwijd toegang tot water en sanitatie te vergroten.

Concreet is mijn vraag: wil je tekenen voor dit Europees Burgerinitiatief en wil je het verder bekend maken in je vrienden-, familie- en kennissenkring om uiteindelijk véél meer dan 1 miljoen handtekeningen bij elkaar te krijgen? Dank je wel!

Nieuwsuur heeft op 15 en 16 februari aandacht besteed aan de plannen van Europa.

Met de onderstaande links kunt u de Nieuwsuur fragmenten terug zien en een stuk dat Saskia Dekkers hierover heeft geschreven.

http://nieuwsuur.nl/video/474808-drinkwater-in-de-etalage.html

http://nieuwsuur.nl/video/475047-hoe-veilig-is-ons-drinkwater.html

http://nieuwsuur.nl/onderwerp/474859-hoe-veilig-is-ons-drinkwater.html

 

Sylvia Buczynski

Sylvia Buczynski

Woordvoerder voor de portefeuilles: Verkeer, vervoer, waterstaat, Economische zaken Recreatie en toerisme Kunst en cultuur Op de middelbare school kwam ik er al achter dat de sociaaldemocratische beginselen mij het meest aanspraken en vanaf het moment dat ik mocht stemmen koos ik dan ook voor de PvdA. Na mijn opleiding aan de kunstacademie ben ik

Meer over Sylvia Buczynski