9 december 2015

Diederik Samsom in Turkije

Izmir in West Turkije, is het afgelopen jaar uitgegroeid tot hét vertrekpunt vanwaar honderdduizenden vluchtelingen de overtocht naar Europa wagen. Ik was er gister, sprak met hulporganisaties, lokale autoriteiten en de kustwacht en ging in de nacht mee op patrouille met de grenspolitie.

 

 

diederik in turkijeDe autoriteiten benadrukken – zeker nu er afspraken met de EU zijn – dat ze alles op alles zetten om de vluchtelingen te weerhouden van een gevaarlijke overtocht. Het enorme aanbod aan zwemvesten in de straten van Basmane, de wijk van Izmir die ook wel klein Syrië wordt genoemd, is dan ook verdwenen. De politie kent inmiddels de patronen. Het weer is slechter dus het aantal overtochten neemt af.

 

Maar wie de verhalen hoort over de wanhoop van vluchtelingen, wie de kust bekijkt met zijn ontelbare beschutte plaatsen vanwaar de overtocht gewaagd kan worden en wie de kustwacht beluistert over de nieuwe type boten die worden ingezet, die weet dat komende lente de aantallen weer zullen toenemen. Hoe stop je dat?

Europa en Turkije moeten de komende maanden gebruiken om een echt antwoord te geven op die vraag. Het akkoord biedt een basis. De leefomstandigheden voor Syriërs in Turkije kunnen daarmee drastisch verbeteren, met onderwijs en werk als prioriteiten.

Maar ook zal er gesproken moeten worden over een alternatief voor de illegale route. Wil Europa wachten tot volgend jaar weer een miljoen vluchtelingen zich melden op de Griekse eilanden? Laten we mensensmokkelaars en chaos winnen? Wat mij betreft doen we dat niet en komt er in ruil voor het stoppen van de illegale migratie werk een fors hervestigingsprogramma waarmee Syriërs op legale manier een plek in Europa krijgen. Geen verdrinkingen meer, geen woekerwinst voor smokkelaars, en een beheersbare vluchtelingenstroom. Een betere uitkomst voor iedereen.

Klik hier voor een radio-interview.

 

 

 

Bovenkant formulier

Onderkant formulier