De gewijzigde erfgoedverordening

Door Elbert Volkers op 20 december 2020

Wijziging Erfgoedverordening

Raadsvergadering 17 december ’20

In de gemeenteraadsvergadering kwam de wijziging van de erfgoed verordening aan de orde. De fractie van deze PvdA was het niet eens met deze wijziging hebben tegen gestemd. Uiteindelijk is de erfgoedverordening wel aangenomen.
Mijn spreektekst vindt u hieronder.

 

 

 

 

Spreektekst.

Voorzitter,

De PvdA is verheugd dat er een concept gemeentelijke monumentenlijst is en later wordt vastgesteld, na advisering en advies van de monumentencommissie. Een monumentenlijst is noodzakelijk om het erfgoed te behouden voor de toekomst. Vandaag beslissen we over de definitieve vaststelling van de nieuwe erfgoed verordening. ( We besluiten over de aanpassing van de erfgoedverordening en dan alleen over de vrijwilligheid daarin).(art.3)

Met de aanwijzing op basis van vrijwilligheid geven we voor een deel de regie over de aanwijzing van monumenten in handen van de eigenaar. In uw voorstel denkt u dat de eigenaren, mits voldoende te faciliteren en te begeleiden, meegaan tot aan een aanwijzing op de gemeentelijke monumentenlijst.

De PvdA maakt zich zorgen over de concept verordening omdat deze afwijkt van de norm die geadviseerd wordt door de VNG namelijk: “bij de aanwijzing van een monument dient een eigenaar gehoord te worden, maar over het algemeen dient het algemeen belang, het behoud van cultureel erfgoed volgens vaste jurisprudentie zwaar te wegen bij de besluitvorming”.

De gemeentelijke monumenten worden in de gewijzigde versie alleen aangewezen met toestemming van de eigenaren. Indien de eigenaar tegen deze aanwijzing nee zegt zijn we als gemeente de regie kwijt. Als een eigenaar van een monument een goede reden heeft om de monumenten status af te wijzen is een nee voldoende.

Erfgoedparticipatie is een belangrijk onderdeel van het Europese Verdrag van Faro. Het verdrag benadrukt de maatschappelijke waarde van erfgoed. De waarden en de betekenis die mensen aan dat erfgoed toekennen maakt dat het bezoeken van onze historische dorpen de moeite waard zijn. Er is zelfs subsidie beschikbaar om actieve erfgoed participatie te stimuleren.

Onze gemeentelijke monumenten geven de geschiedenis weer van onze leef omgeving. Een gemeentelijk monument is een pand van plaatselijk of regionaal belang of zelf van nationaal belang. Dat ook de bewoners van het monument  in de regel trots zijn om in een gemeentelijk monument te wonen blijkt dat aanwijzing uit het verleden gewaardeerd werd.  Onze plaatselijke erfgoed verordening dient dan zo te zijn dat het beleidsuitgangspunt geen ruimte geeft dat unieke panden onttrokken worden aan gemeentelijke bestemming.

Het uitgangspunt in de kadernota kan vrijwilligheid zijn en blijven, maar in belangrijke gevallenen waarin het om een uniek pand gaat, volgt een aanwijzing waar de eigenaar volgens de erfgoedwet tegen in beroep kan gaan is. Door de erfgoedverordening niet te wijzigen is deze handelswijze mogelijk.  Wij stemmen tegen deze wijziging.

Fractie PvdA

 

Elbert Volkers

Elbert Volkers

Ik ben Elbert Volkers geboren in 1947. Getrouwd met Tineke Hoekstra en samen hebben we 4 kinderen. Mijn kernwaarden zijn: Betrokken: wil zichtbaar betrokken zijn bij mensen achter de dossiers Geloofwaardig: ik vraag me dagelijks af of ons en mijn handelen geloofwaardig over komt Onafhankelijk: sta open voor initiatieven uit de samenleving, voor opvattingen van

Meer over Elbert Volkers