Dakloos? verhaal no. 6

Door Ruud de Vroome op 6 september 2020

Wim heeft zijn Fiat Ducato verkocht.

Wim woont sinds ongeveer anderhalf jaar in één van de dorpen van Hollands Kroon, samen met zijn grote vriend, hond Hector. In die tijd heeft hij zijn huisje omgetoverd tot een klein paleisje. Het is een sociale huurwoning met twee slaapkamers. Groot genoeg voor hem en Hector. Zijn bestelwagen had hij niet meer nodig en een daarom heeft hij deze een paar maanden geleden verkocht.

Hieraan ging een lange zwerftocht vooraf. Ongeveer 8 jaar geleden gingen Wim en zijn vrouw uit elkaar. Zijn ex-vrouw bleef wonen in de woning in één van buurgemeenten van Hollands Kroon. Wim moest het maar uitzoeken. Omdat Wim op dat moment dakloos was geworden kreeg hij geen omgangsregeling met zijn dochter. Wim kon zo nu en dan terecht bij een vriend in Hollands Kroon om er een paar dagen te slapen, om zich te douchen en de was te doen. Hij kreeg daar ook zijn postadres. Zijn baan raakte hij kwijt omdat hij geen stabiele thuissituatie had.

Hij bivakkeerde in zijn Ducato. Een paar dagen op een industrieterrein, dan weer bij een tankstation en soms bracht hij een nacht door in de daklozenopvang. Dan kon hij zich douchen en de was doen. In die tijd sloot Wim vriendschap met de hond Hector – een lotgenoot – ook dakloos en door iedereen verlaten.

Anderhalf jaar geleden keerde het tij. Wim kreeg een woning toegewezen: het huis waar hij nu woont. Hij is rustiger geworden en gelukkig. Hij heeft ook weer werk gevonden. Voor Hector kost het wat meer tijd, maar ook hij zal zijn draai wel vinden. Soms gaan ze met z’n tweeën nog wel op stap, maar aan het einde van de dag wacht hun fijne thuis. Wim hoopt dat hij weer in contact komt met zijn dochter, want hij mist haar.

Ruud de Vroome

Ruud de Vroome

Politiek en sociaal democratie is wat me met de paplepel is in gegoten. Dat heeft er toe geleid dat ik op 18 jarige leeftijd lid werd van de PvdA. In mijn jonge jaren was ik politiek actief. Dat is door werk en daarbij behorende verhuizingen een beetje in het slop geraakt. In die periode bleef

Meer over Ruud de Vroome