Dakloos? verhaal no. 2

Door Ruud de Vroome op 23 juni 2020

Het verhaal van Henk.

Henk is tussen de 25 en 30 jaar. Henk is als ZZP-er werkzaam in de woningbouw. Hij is eigenlijk door de bouwbedrijven gedwongen om ZZP-er te worden. Hij heeft een bedrijfsautootje dat hij heeft gefinancierd door middel van Financial Leaseconstructie. Alles gaat goed tot hij ziek wordt of zijn bedrijfsauto stuk gaat. Henk verdient niet genoeg om een AOV af te sluiten en dus ook geen pensioenvoorziening.

Henk is een harde werker en probeert er bovenop te komen. Dat siert hem, maar als zijn woonsituatie niet verandert zal het hem niet lukken.

Hij woonde lang bij zijn ouders. Henk was niet altijd de gemakkelijkste, dus het werd tijd om op zichzelf te gaan wonen.

Als woning kon hij een bovenverdieping van een bedrijfsunit op één van de bedrijventerreinen in Hollands Kroon huren. De huur is niet misselijk. Henk krijgt geen huurtoeslag, want hij woont daar niet officieel. Hem is te kennen gegeven dat hij daar illegaal woont en dat hij, als er een controle komt van de gemeente, uit de woning wordt gezet en dat hij het dan maar uit moet zoeken. Dan wordt hij dus dakloos.

Het is niet te hopen dat de gemeente naar aanleiding van dit verhaal streng gaat controleren en handhaven op industrieterreinen, want dan zullen er veel meer dan alleen Henk dakloos worden. Het zal volgens de regeltjes wel niet kunnen, maar je zou willen dat het anders is. Want waar moeten deze mensen dan naar toe? Henk voelt zich behoorlijk opgejaagd, is altijd op zijn hoede; zijn tas met spullen staat klaar om het pand snel te kunnen verlaten als er een controle komt.

Het wordt tijd dat de gemeente Hollands Kroon verantwoordelijkheid neemt en zich zorgen gaat maken over de inwoners die eigenlijk geen officieel dak boven hun hoofd hebben; de ‘verborgen’ daklozen.

Lees ook: Starters op de woningmarkt

Ruud de Vroome

Ruud de Vroome

Politiek en sociaal democratie is wat me met de paplepel is in gegoten. Dat heeft er toe geleid dat ik op 18 jarige leeftijd lid werd van de PvdA. In mijn jonge jaren was ik politiek actief. Dat is door werk en daarbij behorende verhuizingen een beetje in het slop geraakt. In die periode bleef

Meer over Ruud de Vroome